Nastavitve piškotkov za www.vigrad.si

Spletna stran za nemoteno delovanje in lastno statistiko uporablja piškotke. Po mnenju informacijskega pooblaščenca je pri uporabi piškotkov za namen lastne analitike dovolj domnevna privolitev z možnostjo naknadne zavrnitve, kar vam na tej strani tudi nudimo.

Nujno potrebni piškotki
Piškotki potrebni za pravilno delovanje spletnih strani – ni jih mogoče deaktivirati.

Lastna statistika
Piškotki za optimizacijo delovanja spletne strani ter lastno analitiko.

Pojasnilo informacijskega pooblaščenca:

Lastna analitika (»1st party analitika«) – ali so lahko piškotki naloženi že takoj, ko uporabnik pride na spletno stran?

Glede merjenja obiskanosti spletne strani, ki se izvaja z lastnimi piškotki (»1st party analitika«), Pooblaščenec v smernicah pojasnjuje, da se taka raba sicer ne more kvalificirati kot izjema, a ker je taka raba piškotkov relativno neinvazivna, zadošča mehanizem domnevne privolitve: v primeru analitike, ki jo izvaja spletno mesto za lastne potrebe in kjer se osebni podatki ne obdelujejo s strani tretjih, za njihove lastne namene, Pooblaščenec meni, da je mehanizem pridobivanja privolitve lahko domnevna privolitev, s tem, da mora biti spletna stran pozorna tudi na dodatna varovala – uporabnikom mora biti na voljo možnost naknadne zavrnitve, torej možnosti izbire, da uporabnik lahko označi, da ne želi tovrstnih piškotkov, ki jo mora spletno mesto upoštevati, priporočljivo je, da je mogoča anonimizacija IP- naslovov, idr.

Pooblaščenec razume, da je pri analitičnih piškotkih izredno pomemben že prvi obisk spletne strani, ob katerem piškotki pred privolitvijo posameznika ne bi smeli biti naloženi, s tem pa bi bile izgubljene pomembne informacije o obisku spletne strani. Pooblaščenec meni, da je glede na pomen analitike in glede na napore, ki se na evropskem področju usmerjajo v to, da bi za lastno analitiko obstajala zakonska izjema, dopustno lastne analitične piškotke uporabiti, še preden uporabnik izrazi svoje soglasje, torej ob prvem obisku spletne strani. Hkrati pa mu je treba omogočiti, da naknadno spremeni svojo izbiro in to izbiro je nato seveda treba upoštevati (tudi če je za to treba uporabniku namestiti piškotek, ki si bo zapomnil njegovo izbiro) ter implementirati dodatne varovalke (kot je anonimizacija IP-naslovov, kratek rok trajanja), kjer je to mogoče. Ta interpretacija velja le za lastne piškotke za namen analitike, oz. za analitiko, ki jo izvaja pogodbeni partner, vendar podatkov ne obdeluje za svoje namene. Taki piškotki ne smejo biti povezani z drugimi identifikacijskimi podatki o uporabniku in se jih ne sme uporabiti za sledenje uporabnikom preko različnih spletnih strani.

Več o piškotkih si lahko preberete na straneh Informacijskega pooblaščenca: https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/informacijske-tehnologije-in-osebni-podatki/piskotki-odgovori-na-pogosta-vprasanja/